Copy of Hvid MeRoYoGa.png
  • Twitter
  • Instagram

Valg af måtte

En yogamåtte er uundværlig når du praktiserer yoga, uanset om du praktiserer den mere dynamiske yoga eller restorativ - mere rolig yoga. Der er mange udbydere og måtter på markedet, i mange størrelser, tykkelser, materialer og farver, så det kan være svært at vælge.

 

Men det er vigtigt, at du vælger den rette måtte til dig og den type yoga du træner, for at du får det bedste udbytte af din yoga.

 

Nedenstående er en række gode råd til hvordan du finder en måtte der passer til dig.

Der er 2 afgørende faktorer, når vi taler måtter; tykkelse og overflade.

Tykkelse

Tynd måtte. 1,5 - 2 mm 

Bærbar letvægts måtte, egnet til rejser.

Kan evt. placeres på toppen af en standard måtte for en anelse mere støtte for knæ og led.

For de fleste vil måtten ikke være tyk nok til daglig træning, men tynd nok til at skabe stabilitet til stående balance stillinger.       

                            

Standard måtte. 3 mm 

Tyk nok til at støtte dine knæ og led i siddende og knælende stillinger, men stadigvæk tynd nok til at skabe stabilitet til stående balance stillinger.

 

Tyk måtte. 4,5 - 5 mm

God til hvis du behøver lidt ekstra støtte, er blidere for knæ og led, og egnet til mere restorativ yoga og liggende stillinger. Øvede kan stadigvæk finde stabilitet i stående balance stillinger.

 

Ekstra tyk måtte. 5 - 8 mm 

Ideel til restorativ yoga, liggende stillinger og stræk. Men det kan være svært at finde stabilitet til stående balance stillinger.

Overflade

Overfladen på måtten er afgørende for hvorvidt du kan holde dine hænder og fødder stabilt placeret på måtten i stillingerne. Yogamåtter fås med alt fra glatte overflader til mere eller mindre tekstureret, som afgører hvor skridsikker måtten er.

 

De fleste yogamåtter har en lettere skridsikker overflade, der er klæbrig nok til at holde dine hænder og fødder stabile i forbindelse med en standard yogatime f.eks. til Vinyasa yoga.

 

Måtter med høj skridsikkerhed er fremstillet af et materiale som øger den skridsikre fornemmelse af måtten og/eller en høj grad af teksturering. En måtte med høj skridsikkerhed kan være at foretrække, hvis du ved at dine hænder sveder og f.eks. kan glide i stillingen Down Dog (Adhvo Mukha Svanasana) eller du praktiserer i varme omgivelser (Hot yoga).

Størrelse

En standard yogamåtte er ca. 183 x 61 cm. Hvilket er en egnet størrelse til de fleste, er du specielt høj kan du dog have glæde af lidt yderligere længde for at kunne udføre visse stillinger korrekt. Mange producenter leverer derfor også måtter i en længde på 200 cm.

Måtte bredden på ca. 61 cm på en standard måtte dækker langt de flestes behov, bredere måtter kan fås, men er mere et spørgsmål om komfort end praktisk betydning.

Vælg den rette måtte til dig

og den type yoga du træner,

for at få det bedste udbytte af din yoga.