top of page
woman writing in note book
Meroyoga logo white

Blog

Sports skader og yoga.


Yoga og løb MeRoYoga

Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, svømning og volleyball, for at nævne nogle af dem.

Har du flere gange hørt andre løbere anbefale yoga som træningsform og har du overvejet om det måske kunne være noget for dig, så bliv siddende og læs videre.

Yoga og løb er på mange måder to meget ens træningsformer. Selv om det umiddelbart virker som om, at alle hvis de skulle have lyst, kan tage et par løbesko på og løbe en tur, eller rulle en træningsmåtte ud og lave en foroverbøjning. Så ved både løbere og yogaudøvere, at det kræver langt mere end hvad man kan se med det blotte øje.

Begge træningsformer kan trænes alene eller på hold, være en meditativ oplevelse, og kræver ikke kun et dedikeret engagement, i form af kontinuerlig træning, men også en forståelse for teknikker og træningsforløb, uden hvilke man som udøver hurtigt åbner op for skader og ikke mindst manglende udvikling. Men selv om yoga og løb har mange lighedspunkter, så er der samtidig tale om to direkte modsætninger, og netop derfor to træningsformer der komplementerer hinanden perfekt.

Hvor løb primært har fokus på muskelstyrke og kraft samt udholdenhed via kredsløbstræning, er yogaens fokus på balance, stabilitet, ro, fleksibilitet og dybde åndedrætsøvelser. Løb aktiverer det sympatiske nervesystem, mens yoga aktiverer det para sympatiske nervesystem. Løb er monotone gentagende bevægelser, yoga er en mangfoldig og varieret træning af hele kroppen, løb får pulsen op, yoga sænker pulsen…. og jeg kunne blive ved.

Groft sagt kan man argumenterer, at hvad løb mangler suppleres i yoga, og hvad yoga mangler suppleres i løb.

Yoga er det perfekte værktøj til skadesforebyggelse og supplement til løb, og dette gælder ikke kun løb men alle motionsformer hvori der indgå udholdenhedstræning og gentagende bevægelsesmønstre. Målet med yoga som supplement til træningen er at opnå balance i kroppen. Skader der opstår i forbindelse med træning, bunder ofte i en eller anden form for ubalance i kroppen, vores krop er summen af alle vores dele, og ubalance i én del påvirker alle de andre dele.

Du kan forstuve ankelen fordi du mister balancen i et skridt, opleve smerter i knæet fordi der er ubalance i hoften, ubalance i ryggen kan skabe en skævhed der viser sig som smerter i anklerne, skinnebens smerter kan opstå på grund af en lille ubalance i vægtfordelingen når foden rammer jorden, den konstante fremadrettede bevægelse i løb kan resultere i kortere hoftemuskler der kan generer smerter i det nederste af ryggen, selv mentale skader som stress og burn out opstår når der er en ubalance imellem træning og hvile.

Yoga hjælper dig med at skabe balance, ikke kun i kroppen men også mentalt. Alle øvelserne indeholder delelementer af; styrke, fleksibilitet, balance, åndedrætsfokus og fokuseret koncentration. I yoga arbejder du med hele kroppen, fysisk som psykisk, og det geniale ved yoga er at du via øvelserne kommer til at arbejde med lige præcist det du finder udfordrende (har behov for at forbedre, for at skabe balance). En yoga stillingen føles derfor vidt forskelligt fra person til person, netop på grund af dette faktum. Mangler du balance, vil det være det du finder udfordrende i stillingen, mangler du styrke er det her du oplever en udfordring og er det f.eks. koncentration, åndedrættet eller fleksibiliteten du vil forbedre, er det her du virkelig mærker din krop i stillingen.

Yoga har dog meget mere at byde ind med end kun skadesforebyggelse, og kan stå alene som en helstøbt træningsform, der er i stand til at sikre din fysiske som psykiske sundhed igennem hele dit livsforløb, og på alle vores forskellige stadier igennem tilværelsen. De mange aspekter af yoga, vil jeg dog ikke komme ind på her, men se gerne andre blogindlæg på bloggen. Her vil jeg i stedet for forlade dig, med en lille hurtig oversigt over noget af det som yoga kan byde ind med, i forhold til skader forbundet med løb.

Selv langvarige og kroniske skader kan afhjælpes igennem Yoga.


0 views0 comments
bottom of page